​Bij Esthé Il Divino helpen we je graag in je zoektocht naar het juiste niche parfum!

Waarom kiezen voor niche parfum…

Waarom kiezen voor niche parfum…

“Perfume is the key to your memories”

Wat zijn niche parfums?

Niche parfums zijn de tegenhanger van de meer commerciële parfums. Niche parfums worden ontwikkeld door de vaak exclusievere merken en worden uitsluitend verkocht in kleinere oplagen én in de speciaalzaken. Commerciële parfums vind je dan over het algemeen terug in de grotere ketens waar men u, vaak onopvallend, in een bepaalde richting duwt.

Bij niche parfums draait het vooral rond het creëren van bijzondere geurcomposities door gebruik te maken van zeldzame, unieke en vaak gedurfde parfumingrediënten. De parfumeurs hebben lak aan regels en trekken zich vaak niets aan van trends en ontwikkelen parfums die hen en hun klanten aanspreken. Bij de commerciële parfums worden steeds vaker de natuurlijke parfumingrediënten vervangen door trendgevoelige synthetische varianten.

Wanneer je een niche parfum draagt, hoef je je nooit zorgen te maken dat je standaard ruikt.

Wanneer jij voorbij loopt, zullen mensen zich afvragen: ‘Wow! Jij ruikt écht lekker, welk parfum draag je en waar vind ik het?’ De geursamenstelling is heel anders dan bij commerciële geuren, hierdoor moet je ‘neus’ wennen. Ontdek iets nieuws, iets dat je nog niet eerder hebt geroken. Laat je omver blazen door een bijzondere, ongekende geurervaring! Niche parfumhuizen kiezen alleen voor de beste, meest speciale en exclusieve, ingrediënten voor hun parfums en ze zijn niet bang om hiermee te experimenteren. Dit leidt tot ongekende samenstellingen van kostbare ingrediënten. Daarnaast besteden niche parfumhuizen in tegenstelling tot grote parfumhuizen vaak meer tijd en geld aan het product zelf in plaats van aan de commerciële aspecten. De meeste niche parfumhuizen zijn bewuster bezig met het creëren van vegan producten, cruelty-free testen (niet testen op dieren) en duurzame verpakkingen.

Merken

Esthé Il Divino werkt samen met de geurhuizen zoals Bastille, Berdoues, Castelbajac, IKKS, Loewe. We blijven steeds zoeken naar dat ene uitzonderlijke, exclusieve en toch betaalbare parfum.

Soorten parfums?

 • Parfum extract: 20% - 40% parfumconcentraat
 • Eau de parfum: 10% - 20% parfumconcentraat
 • Eau de toilette: 5% - 10% parfumconcentraat
 • Eau de Cologne: 2% - 3% parfumconcentraat

Over noten en akkoorden?

Parfums worden vaak omschreven met geurnoten. Dat zijn de verschillende geuren die je in het parfum kan waarnemen. Deze geurnoten kunnen afkomstig zijn van bepaalde grondstoffen of ontstaan door het gebruiken van bepaalde geurakkoorden. Geurakkoorden zijn combinaties van verschillende grondstoffen of geurmoleculen.

De vermelding van een bepaalde noot in een parfum betekent niet noodzakelijk dat dat product ook daadwerkelijk in het parfum zit. Je kan het vergelijken met wijn. Als van een wijn wordt gezegd dat hij ruikt naar cacao, rode bes, citrus of perzik, betekent dat uiteraard niet dat die elementen effectief in de wijn aanwezig zijn. Het zijn de verschillende moleculen in de wijn die deze geuren oproepen.

Een bepaalde geur moet ook in voldoende mate aanwezig zijn om ze te kunnen herkennen. Omdat geurmoleculen niet hetzelfde gewicht hebben, komen ze ook niet allemaal op hetzelfde moment vrij.

De “topnoten” zijn de eerste geurnoten die je ruikt en die het snelst vervliegen. De “hartnoten” zijn de iets zwaardere geurmoleculen van het parfum. Deze komen na zo’n 20 minuten vrij en vormen de kern van het parfum. De “basisnoten” zijn de zwaarste geurmoleculen van het parfum en zal je pas na een uur waarnemen. Deze geurmoleculen hechten zich het langst aan de huid.

Geurfamilies?

Een geur kiezen op basis van de vermelde noten kan behoorlijk complex zijn. Om dit ietwat te vereenvoudigen onderscheiden wij 4 grote geurfamilies: “Bloemig, Oriëntaals, Houtachtig en Fris”.

Deze geurfamilies worden vervolgens zelf in subcategorieën onderverdeeld.

Bloemig

 • Bloemig: Parfums die ruiken naar vers geplukte bloemen, zoals roos, jasmijn of lelie.
 • Zacht bloemig: Bloemengeuren die zacht en poederachtig zijn. Naast bloemen bevatten ze vaak iriswortel, musk en vanille.
 • Bloemig Oriëntaals: Deze parfums bevatten naast bedwelmende bloemen zoals oranjebloesem, gardenia of tuberoos ook zoete specerijen.


Oriëntaals

 • Zacht oriëntaals: Zachte, warme parfums met warme specerijen, wierook of ook anjer.
 • Oriëntaals: Zwaardere parfums die opgebouwd zijn rond zoete, warme noten zoals vanille, kaneel, musk, tonkaboon. Ook parfums met scherpere kruiden zoals peper, muskaatnoot, kruidnagel of komijn behoren tot deze categorie.
 • Houtachtig oriëntaals: Kruidige geuren in combinatie met meer aardse, houtachtige noten zoals patchouli en sandelhout.


Houtachtig

 • Houtachtig: Parfums die veel aromatische noten bevatten zoals cederhout, sandelhout of vetiver.
 • Mossig hout: Deze parfums hebben een “vochtiger” karakter. Ze zijn aardser en zoeter dan de andere houtachtige geuren. Ze bevatten vaak eikenmos en amber.
 • Droog hout / leer: Droge, rokerige geuren die vaak de geur van leer of tabak oproepen.


Fris

 • Aromatisch / Fougère: Fougère is het frans woord voor Varen, maar deze parfums ruiken niet naar varen. Het zijn frisse parfums die ruiken naar mos of een vochtig bos. Recentelijk worden ook steeds meer parfums met verse, groene kruiden zoals rozemarijn of basilicum aan deze categorie toegevoegd.
 • Citrusachtig: Frisse parfums met citroen, bergamot, mandarijn, pompelmoes of sinaasappel in de hoofdrol.
 • Aquatisch / Water: De geur van de zee of regen. Deze parfums bevatten vaak noten van zout, algen of zeewier.
 • Groen: Parfums die doen denken aan vers gemaaid gras, groene bladeren, verse groene theeblaadjes, klimop…
 • Fruitig: Deze subcategorie bevindt zich eerder tussen bloemig en fris. Dit zijn parfums die vooral zoet, bijna eetbaar ruiken, met de geur van fruit zoals ananas, perzik, appel, maar evengoed noten van amandel, rabarber of komkommer kunnen bevatten.

Parfumeurs zijn steeds op zoek naar nieuwe geurencombinaties wat maakt dat bovenstaande onderverdeling nooit definitief afgewerkt is. Nieuwere geurenfamilies zijn o.a.:

 • Chypre : De geur van deze parfums werd opgebouwd rond verse bergamot, citrus, labdanum, eikenmos en patchouli.
 • Gourmand: Dit zijn de zwoelere parfums, waarbij er zoetere geurelementen zoals karamel, chocolade, suikerspin, kokosnoot, koekjes of tuttifrutti gebruikt word.
 • Animale geuren: Deze geuren bevatten niet noodzakelijk dierlijke elementen, maar ze ruiken wel dierlijk, vleselijk of zelfs zweterig. Ze zijn sexy en verleidelijk, met een “vuile” kant.

Waarom ruik ik mijn parfum niet meer?

Een vaak gehoorde opmerking: “ Ik ruik mijn parfum niet meer na het opdoen… “ Het leek ons een goed idee om een paar redenen op een rijtje te zetten.

 • Het kan zijn dat je parfum daadwerkelijk vervlogen is. Citrusgeuren zijn vluchtiger en verdwijnen ook sneller.
 • Mocht je parfum bestaan uit wat vluchtigere topnoten, kun je er ook voor kiezen om te combineren met een houterige, musk of patchouli geur.
 • Ook kan je denken aan een sterk geconcentreerd parfum. Sommige merken bieden de keuze: een mooie Eau de toiltette, of juist een sterkere Eau de parfum of extrait de parfum.
 • Het kan zijn dat je een hele droge huid hebt en dat parfum in het algemeen sneller “verdwijnt”. In dit geval is een bodylotion of bodycream of olie een goede oplossing. Een goed gevoede huid houdt de geurmoleculen van het parfum beter vast.
 • Een andere belangrijke reden waarom je favoriete geur niet meer ruikt is “olfactory fatigue or adaption “. Dit betekent dat je gewend raakt aan een geur en deze hierdoor niet meer goed waarneemt. Je kan dit voorkomen door af en toe van geur te wisselen.


Tip: Mocht je denken dat je parfum niet meer geurt… check altijd eerst even met je omgeving alvorens bij te spuiten… vaak ruiken anderen het nog wel!